Website voorlezen

aangepast lezen

Moeite met lezen?meneer_lezen
Krijgt u problemen met het lezen van kleine letters? Misschien kost
het u moeite een boek vast te houden? Als ‘gewoon’ lezen moeilijker gaat, zijn er een aantal passende oplossingen.


Groot Letter Boeken, luisterboeken en daisy-roms lenen in de bibliotheek 
Deze materialen zijn in eerste instantie bedoeld voor (volwassen) blinden en slechtzienden, maar ook mensen met dyslexie, reuma of afasie-
patiënten kunnen gebruikmaken van de aangepaste leesmaterialen. Hieronder vallen Groot Letter Boeken, luisterboeken en daisy-roms.
Bij Groot Letter Boeken zijn de gebruikte letters bijna twee keer zo groot als de letters in een gewone roman. Een luisterboek is een gesproken versie van een boek op een compactdisc en is te beluisteren met een gewone cd-speler.
Een daisy-rom ziet er hetzelfde uit als een gewone compactdisc, maar kan naar keuze sneller of langzamer worden afgespeeld. Ook kan er - net als in een gewoon boek - in ‘gebladerd’ worden om te zoeken naar pagina’s of hoofdstukken. U kunt in elke bibliotheek een daisy-speler lenen om thuis te proberen.

Verklaring leesbeperking
Als u gebruik maakt van de daisy speler, daisy roms of andere materialen van Aangepast lezen, dan is hiervoor een Verklaring leesbeperking nodig.

Waarom een verklaring?
Gesproken lectuur op daisy-cd of digitaal is alleen bedoeld voor mensen met een leesbeperking. Uitgevers stelen hun materialen hier belangeloos voor ter beschikking. Zij willen er echter zeker van zijn dat de aangepaste lectuur in gesproken vorm niet door mensen zonder leesbeperking worden gebruikt. Daarom wordt u gevraagd om eenmalig een eenvoudige verklaring van leesbeperking af te geven. Door uw handtekening te zetten verklaart u dat u een leesbeperking hebt en daarom gebruik wilt maken van Aangepast lezen.

Wat is een leesbeperking?
Van een leesbeperking is sprake als het lezen op de gebruikelijke manier niet (meer) mogelijk is. Dat kan uiteraard liggen aan de ogen, maar dat hoeft niet. Dyslexie is eveneens een leesbeperking. Maar ook bij mensen die een boek niet meer kunnen vasthouden of de bladzijde niet meer kunnen omslaan, kun je spreken van een leesbeperking.

Vertrouwelijk
Uiteraard wordt met uw verklaring vertrouwelijk omgegaan en bewaard en worden gegevens niet verstrekt aan derden.

Hier kunt u de verklaring leesbeperking downloaden

De ingevulde verklaring kunt u invullen en inleveren of insturen naar uw bibliotheek. Dit hoeft slechts éénmalig.

Meer lezen over de verklaring leesbeperking? Op deze flyer vindt u verdere toelichting


Demonstratiefilm daisy-speler

Gratis Daisy-software AMIS nu ook Nederlandstalig
AMIS, de software waarmee u gesproken schoolboeken kunt beluisteren, is nu beschikbaar in het Nederlands. Willen uw leerlingen liever de laptop gebruiken dan een Daisy-speler? Wilt u gesproken schoolboeken eens uitproberen maar heeft u geen Daisy-speler? Dan is de gratis Daisy-software AMIS een Amisoplossing.
Net als met een Daisy-speler kunt u met AMIS o.a. gesproken schoolboeken beluisteren, de spreeksnelheid versnellen en vertragen en snel pagina's of hoofdstukken opzoeken. In de Nederlandstalige versie worden alle commando's met een Nederlandse stem voorgelezen. Daarnaast bevat het een Nederlandse gebruikershandleiding.
U kunt AMIS downloaden op de website van het internationale Daisy Consortium. Kies voor Dutch - Complete installer als u AMIS 3.1 met de Nederlandstalige interface wilt installeren. Heeft u al een versie van AMIS 3.1 met een Engelse interface? Dan kunt u het Dutch - Language pack (Taalpakket Nederlands) installeren.

Dedicon

Lezen in de vorm die bij u past. Daar staat Dedicon voor.
Grenzeloos_lezen
BrowseAloud
De bibliotheek heeft haar website geactiveerd met BrowseAloud. BrowseAloud leest de bibliotheek-website hardop voor en kan daarbij een groot leesvenster tonen.
Voor thuisgebruik hoeft slechts eenmalig de software (gratis) gedownload te worden. Bovendien kunnen websites worden beluisterd van andere instellingen en bedrijven die worden ondersteund door BrowseAloud.Lees en Schrijflogo20lees20en20schrijf2023420kb
Bibliotheken hebben plekken speciaal voor volwassenen die moeite hebben met de Nederlandse taal of lezen.
De plek is te herkennen aan het logo:


Loket aangepast-lezen header_logo
Dit loket verzorgt de landelijke dienstverlening voor mensen met een visuele handicap of leesbeperking. Hier kunt u terecht voor het aanvragen van boeken, kranten en tijdschriften in een aangepaste leesvorm. Uw bestellingen worden gratis aan huis bezorgd. Sinds oktober 2008 is het ook mogelijk om via de telefoon 24 uur per dag en 7 dagen in de week boeken in aangepaste leesvorm te bestellen. U vindt alle informatie op de website van het Loket aangepast-lezen.Aanvullende informatie

Op de website www.lezenkanaltijd.nl kunt u terecht voor nog meer informatie.