Honderd voorleesfilmpjes voor meertalige gezinnen online

Gepubliceerd op: 14 juli 2022 08:45

Op Jeugdbibliotheek.nl zijn 100 voorleesfilmpjes in het Marokkaans-Arabisch, Syrisch-Arabisch, Pools en Turks geplaatst. De filmpjes zijn ontwikkeld om kinderen die opgroeien in meertalige gezinnen te voorzien van extra taalaanbod in hun thuistaal, wat hen weer helpt bij het leren van hun schooltaal: het Nederlands.

Je vindt op Jeugdbibliotheek.nl filmpjes waarin wordt voorgelezen, en waarbij de prenten worden getoond en klassieke muziek klinkt. Daarnaast vind je er ook informatieve filmpjes waarin de voorlezers vertellen over de kracht van de thuistaal en de rijkdom van meertaligheid. De voorleesfilmpjes zijn geproduceerd door De Voorleeshoek en voor alle kinderen toegankelijk via www.jeugdbibliotheek.nl/meertalige-voorleesfilmpjes.

De voorleesfilmpjes zijn voor iedereen met een bibliotheeklidmaatschap te bekijken. Een kind onder de 18 jaar wordt gratis lid van de Bibliotheek.

Meertaligheid als verrijking

Met behulp van de voorleesfilmpjes kunnen we ouders beter ondersteunen in hun rol van leesopvoeder. Zo wordt het leesplezier van kinderen vergroot, kunnen álle kinderen opgroeien in een taalrijke omgeving en een goede start maken op school. Voorlezen is één van de effectiefste manieren om de taalontwikkeling van kinderen te vergroten.

Anderstalige collectie in de Bibliotheek

In de Bibliotheek in Hardenberg en Dedemsvaart vind je een collectie anderstalige boeken in verschillende talen. In Dedemsvaart met name in het Pools. Deze boeken zijn ook gratis te lenen voor kinderen tot 18 jaar.