Hardenberg is tien taalcoaches rijker!

Maandag 29 maart hebben 10 vrijwilligers hun certificaat als Taalcoach ontvangen van hun docent Gerard Meijerink. Samen met Taalpuntdocent Hanneke Ardesch heeft hij de taalcoaches online getraind. Vijf maandagmiddagen zijn er allerlei onderwerpen besproken die te maken hebben met het aanleren van de Nederlandse taal. De training werd voor het eerst online gegeven.

“Het verhelpen van laaggeletterdheid” is een speerpunt van de werkgroep “Hardenberg taalt naar laaggeletterden”. In deze groep zitten organisaties die zich samen met de gemeente hard maken voor de doelgroep laaggeletterden: Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden.

Om deze mensen een helpende hand te bieden is er een Taalpunt, op initiatief van Stichting Lezen en Schrijven. Mensen die graag hulp willen bij bovengenoemde vaardigheden kunnen zich in laten schrijven. De Taalpuntdocent kijkt dan of iemand baat heeft bij lessen van het Alfa-college, of dat hij/ zij gekoppeld gaat worden aan een coach. Er wordt gekeken naar de hulpvraag, daar wordt bij aangesloten. Wil iemand bijvoorbeeld leren hoe je een werkbriefje moet invullen, of hoe je een whatsapp berichtje moet sturen? Dan gaan we daarmee aan de slag.

Taalcoaches zijn nog steeds nodig in de gemeente Hardenberg. Ook om de anderstalige mensen te helpen. Zij doen vaak een inburgeringscursus op het Alfa-college en hebben dan erg veel baat bij een coach die hen extra begeleidt met onder andere het spreken van de Nederlandse taal.

Wethouder Jan ten Kate was bij de online-uitreiking van de certificaten te gast. Hij sprak mooie woorden tot de taalcoaches en loofde hen om hun bijzondere vrijwilligerswerk.

Lijkt het u ook fijn om anderen te mogen helpen? Of kent u iemand die wel graag hulp zou willen bij: lezen, schrijven, rekenen of computeren? Maak dan een afspraak met Hanneke Ardesch, Taalpuntdocent/coördinator van de gemeente Hardenberg. Zij staat u graag te woord.

06-17314855

Op de foto staan Hanneke Ardesch, Gerard Meijerink en de 10 taalcoaches tijdens hun laatste, online, training. Zij worden toegesproken door wethouder Jan ten Kate.

In verband met de lockdown zijn alle bibliotheken en servicepunten in de gemeente Hardenberg gesloten.
De Bibliotheek heeft een afhaal- en bezorgservice. Kijk hiervoor bij het nieuws.
Ook zijn alle cursussen en bijeenkomsten geannuleerd.