Succesvolle cursus Nederlandse Cultuurverhalen

Ruim een half jaar geleden startte Margret Ester de cursus Nederlandse Cultuurverhalen met door haar zelf geschreven verhalen. Dit in samenwerking met de Bibliotheek Hardenberg. Inmiddels loopt het storm.

Het zijn niet alleen de verhalen, maar het is méér. De moeilijke woorden zijn vertaald in diverse talen; Engels, Farsi, Arabisch en sinds kort ook het Turks. Het begon met een Arabische en Afghaanse vriend van Margret, waarmee ze over haar ideeën brainstormde. Vervolgens hielp de Syriër haar met de vertalingen. Inmiddels is er een vast aantal mensen die haar hiermee op een deskundige wijze helpen. De lessen  beginnen gezamenlijk in een vergaderruimte in het LOC-gebouw, waarna in kleine groepjes uiteen gegaan wordt, zodat individuele aandacht gegeven kan worden. De enthousiaste taalcoaches, die allemaal een cursus van het Taalpunt van de bibliotheek hebben gevolgd, brengen de anderstaligen kennis van de cultuur bij, maar daarnaast ook basisgrammatica en kennis van de Nederlandse taal. Als je nog niet zo lang in Nederland bent, velen verblijven nog op het AZC, wil je heel graag weten hoe het er hier aan toe gaat en hoe je je verstaanbaar kunt maken. Overigens; een asielzoeker nog verblijvend op het AZC en een Hardenberger statushouder, hebben deze taalcoach cursus met succes afgerond. Klasse!

Hoe vieren de Nederlanders de kerst? Hoe vraag je een kop koffie? En een afspraak bij de tandarts? En waarom hebben we soms van de vreemde, maar leuke gewoontes zoals beschuit met muisjes en een vlag met een tas uit het raam? In de cursus komt van alles aan bod. De anderstaligen zijn reuze leergierig en velen pikken dingen heel snel op. Zo is er de laatste tijd een hele grote toeloop van Turkse mensen. Ze vinden de weg voor door mond-op-mond reclame. Ester heeft door de grote toeloop extra beginnersgroepen gemaakt, waarbij een constante groep cursisten trouw aanwezig is. Thuis oefenen ze, met behulp van de aan hun uitgereikte map, met daarnaast geluidsopnamen ter ondersteuning.

Maar wat is er leuker dan af en toe praktijklessen? Het warme weer leent zich hier bij uitstek voor. Zo zijn er diverse uitstapjes gemaakt; een fietstocht met allerlei Nederlandse taalopdrachtjes en het aanwijzen van dingen; een boom, de tak, de vogel, etc. En ook het ‘rondje Radewijk’, met de bezichtiging van een molen. Reuze interessant, zoals ook een bezoek aan het museum in Hardenberg! Tijdens de Avondvierdaagse zat de stemming er goed in. In speciaal hiervoor ontworpen T-shirts, met de afkorting NCV, nam een groep van zo’n 26 cursisten aan dit evenement deel. Natuurlijk mag ook het mooie gebied rond de Oldemeijer niet ontbreken. Al in het voorjaar ging de groep op stap, kleden werden op het gras uitgelegd, koffie, thee en eten mee uit diverse culturen, waardoor in informele sfeer gezellig informatie uitgewisseld en gekletst werd.

In al deze uitstapjes bleek weer dat onze medemensen, met of zonder een kleurtje, in feite precies hetzelfde zijn. Ze houden van gezelligheid, bezig zijn, samen heerlijk eten en dingen leren over een voor hen nieuw land. Binnenkort is er een zomerstop in verband met de vakantie. Fris en monter gaan we daarna weer met deze leuke, leergierige groep aan de slag.