Resultaten 1 - 10 van 85

Een online verhalenserie over kinderen in quarantaine

Bekijk iedere dag een nieuwe aflevering van de serie Huisarrest. Een spannend verhaal in tien delen, elke dag geschreven én voorgelezen door een andere bekende kinderboekenschrijver: Maren Stoffels, Anna van Praag, Pieter Koolwijk, Marcel van Driel, Janny van der Molen, Pim Lammers, Sanne Rooseboom, Simon van der Geest, Enne Koens en Abdelkader Benali.

Huisarrest is uitermate geschikt voor leerkrachten of ouders thuis om bij hun lessen te gebruiken (groep 3 t/m 8) als extraatje of als rustmoment in een drukke online lesdag. In 10 minuten per keer maken de kinderen kennis met kinderboekenschrijvers met eigen vertelstijlen en de mooiste verhalen. En aan het einde geeft de schrijver nog een persoonlijke boekentip voor wie meer wil lezen. De boekentips staan allemaal in de online Jeugdbibliotheek. 

Je volgt tien kinderen, die wonen aan hetzelfde plein. Omdat er een virus heerst mogen ze niet naar buiten en niet naar school. Omdat ze elkaar ook niet kunnen opzoeken, vertellen ze elkaar verhalen door het open raam. De serie is gebaseerd op de Decamerone van de Italiaanse auteur Boccaccio. Met deze serie is de eerste kinder-Decamerone geboren.

Klik op de link bovenaan om de serie te bekijken!

Woesj is een leerlijn creatief schrijven. Hoe spreek je je fantasie aan? Hoe tover je met woorden? En hoe zet je je gedachten op papier? Met behulp van podcasts hopen we kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar te motiveren om gekke dingen te doen met hun pen! In totaal worden er 8 podcasts ontwikkeld.

In de eerste aflevering van Woesj! onderzoeken we hoe je je zintuigen kunt gebruiken om een mooi verhaal te schrijven.

Beluister via bovenstaande link de nieuwste podcast en ga direct aan de slag!

Ondanks dat de gebouwen van de Bibliotheek gesloten zijn, neemt het online delen van kennis en vermaak nu enorm toe. De Bibliotheek heeft voor leden en niet-leden een uitgebreid aanbod van online diensten; zo leent u E-Books via de Online Bibliotheek op www.onlinebibliotheek.nl. Ook heeft de Bibliotheek veel handige online tools voor het thuis leren en lezen en genoeg ander materiaal voor online vermaak!

Via onze site houden we u op de hoogte van wat er allemaal online te doen is voor jong en oud. Zo worden de komende weken regelmatig leuke (voorlees)tips, spelletjes en bezigheden gedeeld. U hebt voor veel dingen niet perse een lidmaatschap nodig, mocht dit wel het geval zijn dan kunt u deze eenvoudig via de website aanvragen. Voor alle scholieren en kinderen die thuis zitten is het goed om te weten dat een lidmaatschap van de Bibliotheek gratis is tot zestien jaar.

Online tips voor kinderen in alle leeftijden
Er staan ruim 28.000 e-books online voor kinderen en volwassenen van de Online Bibliotheek. Of download de LuisterBieb-app met ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden (ook peuters en kleuters). Er is tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Met een luisterboek zijn de kinderen heerlijk geboeid en toch los van hun schermpjes. Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken.

Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl. Daar vind je ook Junior Einstein, waarmee je schoolvakken kunt oefenen. Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes via https://0-6.jeugdbibliotheek.nl/lezen/voorleesfilmpjes.html. Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten via https://9-12.jeugdbibliotheek.nl/weten/mediawijsheid.html.

Doe mee met CultuurKidsOnline!
Door de sluiting van Cultuurkoepel Vechtdal en de basisscholen zijn alle kindercursussen via Hardenberg Kids geannuleerd. Toch heeft het team van Cultuurkoepel Vechtdal samen met de kindercursus docenten razendsnel leuke, korte thuislessen georganiseerd. Elke schooldag om 11.00 uur staat er een nieuwe mini-cursus online. De ene dag kan er gedanst worden, de andere dag wordt er muziek gemaakt of kunnen kinderen meedoen aan tekenlessen. Bezoek de website via deze link: https://www.cultuurkoepelvechtdal.nl/-cultuurkidsonline

In de spotlights
Heb je iets tofs gemaakt of doe je mee met filmpjes die geplaatst worden? Deel het door een filmpje hiervan te maken en plaats deze op de Facebookpagina van Cultuurkoepel Vechtdal. Elke week wordt een winnaar gekozen die een leuk prijsje wint!

Volg Cultuurkoepel Vechtdal via Facebook, Instagram of Youtube of zoek op #CultuurKidsOnline.

Heeft u een vraag rondom de sluiting van de Bibliotheek? Misschien staat deze in de vraag- en antwoordenlijst

Wij volgen de richtlijnen van de overheid rondom het Coronavirus. Daarom zijn alle Bibliotheken in de gemeente Hardenberg tot nadere berichtgeving gesloten tot en met 6 april. Heeft u een vraag? Deze kunt u altijd e-mailen naar , maar misschien staat uw vraag met antwoord al hieronder.

Tot wanneer is de Bibliotheek gesloten?
De Bibliotheek is tot en met maandag 6 april gesloten. Als de overheid later nog anders beslist, volgen we die richtlijnen.

Zijn alle vestigingen en servicepunten in gemeente Hardenberg gesloten?
Alle vestigingen en servicepunten zijn gesloten. Het gaat om de vestigingen: Hardenberg, Dedemsvaart, Balkbrug, Bergentheim, Gramsbergen en Slagharen. En om de volgende servicepunten: Kloosterhaar, Lutten, Sibculo, De Krim en Mariënberg.

Is FabLab Hardenberg ook gesloten?
Ja, FabLab Hardenberg is ook gesloten tot en met 6 april. Als de overheid later nog anders beslist, volgen we die richtlijnen.

Is Cultuurkoepel Vechtdal ook gesloten?
Ja, Cultuurkoepel Vechtdal is ook gesloten tot en met 6 april. Als de overheid later nog anders beslist, volgen we die richtlijnen.

Hoe zit het met de activiteiten van de Bibliotheek?
Alle activiteiten tot en met 6 april zijn afgelast. Als de overheid later nog anders beslist, volgen we die richtlijnen.

Hoe zit het met de activiteiten van FabLab tot 6 april?
Alle activiteiten tot en met 6 april zijn afgelast. Als de overheid later nog anders beslist, volgen we die richtlijnen. Heeft u vragen stuur dan een e-mail naar:

Hoe zit het met de activiteiten van Cultuurkoepel Vechtdal tot 6 april?
Alle activiteiten tot en met 6 april zijn afgelast. Als de overheid later nog anders beslist, volgen we die richtlijnen.

Hoe zit het met de culturele Kindercursussen via HardenbergKids?
De uitvoering van de Kindercursussen zijn direct geannuleerd. Heeft u vragen stuur dan een e-mail naar:

De leentermijn van mijn boeken loopt af, waar kan ik mijn boeken inleveren?
U kunt nu even geen boeken inleveren. Lever uw boeken in bij één van onze vestingen zodra we weer open zijn.

Ik lever mijn boeken straks te laat in. Moet ik nu boete betalen?
Nee, u krijgt geen boete. Alle uitleentermijnen van uitgeleverde boeken en/of materialen zijn automatisch verlengd tot 20 april. Lever uw boeken zo snel mogelijk bij ons in als we weer open zijn.

Ik wil mijn boek zelf verlengen, maar dat kan niet. Het boek is gereserveerd door iemand anders. Wat nu?
Het is nu niet nodig om te verlengen. Er wordt geen boete in rekening gebracht. Lever uw boeken zo snel mogelijk bij ons in als we weer open zijn.

Ik heb mijn boeken niet op tijd ingeleverd en deze boeken zijn gereserveerd. Nu krijg ik na 1 dag te laat al een mailtje met een inleververzoek. Wat nu?
U mag de e-mail negeren. Er wordt geen te laat geld berekend. Lever uw boeken zo snel mogelijk bij ons in als we weer open zijn.

Ik heb een boek gereserveerd. Kan ik deze ophalen?
Vanuit de vestigingen Hardenberg en Dedemsvaart worden leden, waarvan een gereserveerd boek in de vestiging aanwezig is, gebeld. Er wordt een tijd met u afgesproken waarop u het boek kunt ophalen, daarbij worden maatregelen volgens het RIVM toegepast. Wij mogen daarom geen boeken innemen, deze dient u thuis te laten en op een later moment, wanneer de Bibliotheek weer opengaat in te leveren.

Ik kan geen boeken/ materialen meer aanvragen bij bibliotheken buiten de provincie. Wat moet ik nu doen?
Vanaf 17 maart kunt u geen boeken/ materialen aanvragen bij bibliotheken buiten de provincie. Alle bibliotheken zijn de komende weken namelijk gesloten. Voor zowel jeugd als volwassenen zijn er veel interessante digitale bronnen via de openbare Bibliotheek beschikbaar en volwassenen kunnen ook terecht in de digitale bronnen van de KB zoals bijvoorbeeld Delpher.  

Ik kan geen cd’s van Muziekweb en geen materialen buiten de provincie aanvragen. Hoe kan dat?
De knoppen zijn tijdelijk weggehaald, omdat de komende weken geen transport plaatsvindt. Alle bibliotheken zijn de komende weken namelijk gesloten.  

Ik wil inloggen, maar ben mijn wachtwoord vergeten. Wat nu?
Stuur een e-mail naar  en wij maken een tijdelijk wachtwoord voor u aan. Deze ontvangt u van ons zo snel mogelijk. Daarna moet u zelf nog het wachtwoord wijzigingen.
 

Heeft u nog vragen voor ons? Stuur dan een e-mail naar 

Tijdens de sluiting van de Bibliotheek in verband met het Coronavirus kun je digitaal doorlezen. Ruim 28.000 e-books staan er voor kinderen en volwassenen klaar in de online Bibliotheek. Of probeer eens een luisterboek: download de LuisterBieb-app met ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden (ook peuters en kleuters). We hebben tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Met een luisterboek zijn kinderen heerlijk geboeid en toch los van hun schermpjes. Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken. Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl. Daar vind je ook Junior Einstein, waarmee je schoolvakken kunt oefenen. Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes via https://0-6.jeugdbibliotheek.nl/lezen/voorleesfilmpjes.html. Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten via https://9-12.jeugdbibliotheek.nl/weten/mediawijsheid.html.

Coronavirus Bibliotheek gesloten

In verband met het Coronavirus zijn alle vestigingen en servicepunten van de Bibliotheek in de gemeente Hardenberg tot nadere berichtgeving gesloten. Ook zijn alle activiteiten en digitale cursussen geannuleerd tot en met 6 april. De sluiting geldt ook voor Cultuurkoepel Vechtdal en FabLab Hardenberg, onderdelen van de Bibliotheek.

Ook het inleveren van uitgeleende boeken en materialen kan door de sluiting niet doorgaan. De Bibliotheek heeft daarom de inlevertermijnen hiervan automatisch verlengd tot 20 april, hiervoor hoeft u zelf niets te doen.

De bibliotheek houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen via de website; www.bibliotheekhardenberg.nl en via social media. Heeft u vragen dan kunt u ons mailen via: .

Cultuurkoepel Vechtdal
In navolging op het landelijke beleid van de overheid, wordt de uitvoering van de culturele kindercursussen (via lokale kunstaanbieders/hardenbergkids) per direct geannuleerd. Ook wordt daarin het beleid van de lokale basisscholen gevolgd. Restitutie voor deze korte cursussen is helaas niet mogelijk, mede vanwege het lage lestarief. Vanwege de onzekere tijd, maar ook het omvangrijke organisatieproces waarbij veel verschillende partijen/personen betrokken zijn, is het aanbieden van inhaallessen geen optie meer.

Alle betrokkenen, zowel ouders als docenten/aanbieders, ontvangen via de mail een persoonlijk bericht over deze annulering. Blijf op de hoogte via de Facebookpagina van Cultuurkoepel Vechtdal, vragen kunt u mailen naar: .

FabLab Hardenberg
Ook FabLab Hardenberg volgt de adviezen van de overheid rondom het Coronavirus en is daarom gesloten. Dit betekent dat alle activiteiten, waaronder de FabLab Jeugdmiddag op woensdagmiddag tot minimaal 6 april zijn afgelast. Volg de ontwikkelingen op de Facebookpagina van FabLab Hardenberg, vragen kunt u mailen naar: .

De 85ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 7 maart tot en met zondag 15 maart 2020. Op vrijdag 6 maart wordt de Boekenweek zoals ieder jaar feestelijk geopend met het Boekenbal. Het thema van de Boekenweek dit jaar is ‘Rebellen’ en dwarsdenkers’.

Annejet van der Zijl schreef het Boekenweekgeschenk voor de Boekenweek 2020. Tijdens de Boekenweek wordt het Boekenweekgeschenk in de boekhandel cadeau gedaan. Het Boekenweekessay, geschreven door Özcan Akyol, is tijdens de Boekenweek te koop in de boekhandel. Beide auteurs maken een tournee, die wordt georganiseerd in samenwerking met de Schrijverscentrale. Op zondag 15 maart, de laatste zondag van de Boekenweek, is de traditionele gratis reisdag van hoofdsponsor NS. Op deze dag geldt het Boekenweekgeschenk als treinkaartje.

Workshop Marit Otto in Bibliotheek Hardenberg
In boekhandels en bibliotheken door het hele land vinden tal van activiteiten plaats. Tijdens de Boekenweek geeft beeldend kunstenaar Marit Otto een workshop op dinsdag 10 maart in Bibliotheek Hardenberg. Er worden collages gemaakt met als thema ‘Rebellen en dwarsdenkers’ die in de Bibliotheek worden geëxposeerd. De workshop is van 19.00 tot 22.00 uur, u kunt zich aanmelden via .

Lezen is leuk! Maar wat als je de Nederlandse taal niet goed beheerst? Dan kom je niet goed mee op school. Vrijwilligers van de VoorleesExpress zetten zich in om taalachterstand en laaggeletterdheid terug te dringen. Het doel: iedereen volwaardig en zelfstandig laten meedoen in de samenleving.

Kinderen die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen, lopen een verhoogd risico op een taalachterstand. De gevolgen van een taalachterstand zijn groot: kinderen hebben moeite met het begrijpen van hun schoolboeken, kunnen moeilijk meekomen met leeftijdsgenootjes en raken sneller ongemotiveerd op school. Wist je bijvoorbeeld dat 15 minuten voorlezen per dag ervoor zorgt dat kinderen op latere leeftijd op school beter presteren in taal en rekenen?

De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel bij gezinnen om zo de taalontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 8 jaar te stimuleren en de leescultuur thuis te verbeteren. Het leesplezier staat daarbij centraal: samen lezen is leuk en gezellig! Een vrijwillige voorlezer komt twintig keer bij een gezin thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boeken en verhalen. Ook maakt het gezin kennis met de mogelijkheden en het aanbod van de Bibliotheek. De VoorleesExpress wordt in Overijssel uitgevoerd door het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.voorleesexpress.nl/locatie/hardenberg. Wil je meer informatie over het project en/of je opgeven als voorlezer/coördinator?
Neem dan contact op met Ans Derksen, projectleider VoorleesExpress.
Stuur een email:  Bellen kan ook: 0523 - 208090 / 0523 - 270271.

Op woensdag 5 juni organiseren we weer een Tabletcafé in Bibliotheek Hardenberg. Dit Tabletcafé zal in het teken staan van digitale ontwikkelingen op het gebied van medische zorg. Een verzamelnaam hiervan is Duppen, dat staat voor Digitale Uitwisseling tussen Patiënt en Professional. Roy Stokvis (Coördinator Informatisering van de Saxenburgh Groep) komt naar het Tabletcafé om in gesprek te gaan over de mogelijkheden en de voordelen van het digitaal delen van medische informatie.  

 

Tien weken geleden startte Scoor een Boek!. Ruim 200 leerlingen uit groep 5 en 6 van 6 basisscholen uit de gemeente Hardenberg lazen zo veel mogelijk boeken in de klas én thuis. Op vrijdag 10 mei van 10.00 tot 12.00, tijdens de feestelijke en sportieve afsluiting op HHC Hardenberg, klonk het fluitsignaal ter afsluiting van Scoor een Boek!.