Resultaten 1 - 10 van 89

Op woensdag 3 juni wordt er van 10.00 tot 12.00 uur een Tabletcafé georganiseerd. Na lange tijd is het mogelijk om deze weer op locatie te houden. In Bibliotheek Hardenberg is er aan de grote leestafel plek voor maximaal zes deelnemers (aanmelding verplicht). Ook is het mogelijk om online deel te nemen, dit zal zoals de voorgaande keer via Jitsi Meet gaan. Nadat je je hebt aangemeld voor de online deelname, ontvang je via e-mail een een uitnodiging middels een link. Via de link kom je deze ochtend in de online 'vergaderruimte'.

Tijdens het Tabletcafé leer je om te gaan met je tablet, laptop en smartphone. Er worden tips uitgewisseld, contacten opgedaan en vragen gesteld, dus een mooie gelegenheid om kennis te maken met de digitale wereld! Deelname aan het online Tabletcafé is kosteloos.

Aanmelden
Er is nog ruimte voor deelname! Meld je aan door je naam, e-mailadres en telefoonnummer te e-mailen naar  of bel met 0523-270271 (ook voor vragen en informatie).

Bibliotheken in Hardenberg, Dedemsvaart, Balkbrug, Gramsbergen, Bergentheim en Slagharen weer open

Na de opening van de bibliotheken in Hardenberg en Dedemsvaart gaan op maandag 25 mei om 18.00 uur ook de vestigingen in Balkbrug, Gramsbergen en Bergentheim weer open. De vestiging in Slagharen gaat dinsdag 26 mei om 13.30 uur weer open. Er zijn maatregelen getroffen om de veiligheid van onze bezoekers en medewerkers te waarborgen en gelden er beperkte openingstijden! Lees hieronder wanneer de vestigingen zijn geopend en welke maatregelen we nemen. De servicepunten in Kloosterhaar, Lutten, Sibculo, Lutten, De Krim en Mariënberg blijven vooralsnog gesloten.

De BoekenAfhaalService is door de openingen van deze vestigingen komen te vervallen (Bibliotheek Gramsbergen, Bibliotheek Bergentheim en Bibliotheek Balkbrug). Boeken kunnen worden ingeleverd tijdens de (beperkte) openingstijden van jouw bibliotheek.

Beperkte openingstijden per vestiging:

 • Hardenberg: maandag en woensdag van 13.00-20.00 uur en vrijdag van 10.00-17.00 uur
 • Dedemsvaart: maandag van 13.00-20.00 uur, woensdag van 10.00-17.00 uur en vrijdag van 13.00-17.00 uur
 • Balkbrug: maandag van 18.00-20.00 uur en vrijdag van 13.30-17.00 uur
 • Gramsbergen: maandag van 18.00-20.00 uur en vrijdag van 13.30-17.00 uur
 • Bergentheim: maandag van 18.00-20.00 uur en vrijdag van 13.30-17.00 uur
 • Slagharen: dinsdag van 13.30-17.00 uur en vrijdag van 18.00-20.00 uur

Veiligheidsmaatregelen
De gezondheid en veiligheid van onze bezoekers en medewerkers hebben onze hoogste prioriteit. Op basis van het advies van het RIVM hanteren we onderstaande maatregelen:

 • Wij hanteren een maximum aantal bezoekers per vestiging: Hardenberg maximaal 20 personen, Dedemsvaart maximaal 12 personen, voor de vestigingen in Balkbrug, Gramsbergen, Bergentheim en Slagharen zijn dit maximaal 5 personen.
 • Houd het bezoek aan de Bibliotheek zo kort mogelijk.
 • Houd 1,5 meter afstand tot bezoekers en medewerkers.
 • Kom alleen naar de Bibliotheek of met maximaal 1 andere persoon uit je huishouden.
 • Kinderen tot en met 12 jaar hebben alleen toegang onder begeleiding van een meerderjarig gezinslid.
 • Kom niet naar de Bibliotheek als jezelf of iemand in je huishouden verkouden is, koorts of griepklachten heeft.
 • Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op.
 • Gebruik een toegangsitem. Zijn de toegangsitems op dan vragen we je te wachten tot er weer één beschikbaar is.

Er kan nog geen gebruik worden gemaakt van onze leestafels in de Bibliotheek en het gebruik van de openbare computers is slechts beperkt mogelijk.

Wij danken je voor je begrip en medewerking!

Voor vragen over de Digitale overheid

Belastingaangifte doen, een toeslag aanvragen of je zorgverzekering bekijken. Steeds meer zaken regel je via de computer en met je DigiD. Op de website 'Digisterker door Doen!' vind je een stap-voor-stap-uitleg hoe je deze zaken zelf kunt doen. Ga daarvoor naar: https://service.digisterker.nl/doen/

Heb je vragen of uitleg nodig om aan de slag te gaan? Neem dan contact op met de Bibliotheek via telefoonnummer 0523-270271. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur. Ook kun je een e-mail sturen naar

Zo blijf je lezen, ook als je ogen minder worden.

Ging je er vroeger ook graag voor zitten? Voor een goed boek of uw favoriete tijdschrift. En gaat dat nu niet meer omdat je een leesbeperking hebt? Dan helpt Passend Lezen om te kunnen blijven lezen! Met meer dan 80.000 gesproken boeken. Van streekroman tot thriller. Van lectuur tot (vak-) literatuur. En van klassieker tot de nieuwste bestseller.

Vraag gratis de wegwijzer 'Zo blijf je lezen' aan

Wil je meer weten over de diensten en mogelijkheden van Passend Lezen? Dan is er voor jou de gratis Wegwijzer Zo blijf je lezen! Dit is een handig digitaal informatieboekje waarin alle ins en outs over Passend Lezen zijn verzameld. Vraag de Wegwijzer nu gratis aan via deze link.

Heb je een leesbeperking en wil je lid worden? Klik dan op de bovenstaande link. Voor informatie of vragen kun je een e-mail sturen naar  of bel met Bibliotheek Hardenberg via 0523 - 270271. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.

De gebouwen zijn gesloten, maar de Bibliotheken zijn online gewoon open. In de ThuisBieb-app zijn vanaf vandaag 100 e-books voor iedereen beschikbaar, ook voor mensen die geen lid zijn van de Bibliotheek.

Met de ThuisBieb willen de bibliotheken iedereen die thuiszit een hart onder de riem steken én een mooie leeservaring bieden in deze onzekere tijd. De ThuisBieb-app is te downloaden via Apple IOS App Store en voor Android via Google Play.

Populaire én minder bekende titels
De brede selectie bevat voor elk wat wils: van spanning tot chicklit en van literatuur tot informatief. Tot de selectie aangeboden boeken behoren populaire titels als ‘Rinkeldekink´ van Martine Bijl en de nieuwste editie van het voetbalmagazine ‘Hard Gras’, maar ook te ontdekken boeken als ‘Post voor Rus Ordelman’ van Bette Adriaanse, ‘De mentor’ van Tessa Kollen en ‘Mindgym work-outs’ van Wouter de Jong.  

Ook voor de jeugd
De jongere lezer vindt in de app naast bekende titels als ‘Stuntvlogger Sam’ van Jelmer Jepsen, ook bijzondere boeken als ‘Toverhanden’ van Chris Winsemius en ‘Alaska’ van Anna Woltz.

Kijk voor meer informatie op: https://www.onlinebibliotheek.nl/e-books/thuisbieb.html

Een online verhalenserie over kinderen in quarantaine

Bekijk iedere dag een nieuwe aflevering van de serie Huisarrest. Een spannend verhaal in tien delen, elke dag geschreven én voorgelezen door een andere bekende kinderboekenschrijver: Maren Stoffels, Anna van Praag, Pieter Koolwijk, Marcel van Driel, Janny van der Molen, Pim Lammers, Sanne Rooseboom, Simon van der Geest, Enne Koens en Abdelkader Benali.

Huisarrest is uitermate geschikt voor leerkrachten of ouders thuis om bij hun lessen te gebruiken (groep 3 t/m 8) als extraatje of als rustmoment in een drukke online lesdag. In 10 minuten per keer maken de kinderen kennis met kinderboekenschrijvers met eigen vertelstijlen en de mooiste verhalen. En aan het einde geeft de schrijver nog een persoonlijke boekentip voor wie meer wil lezen. De boekentips staan allemaal in de online Jeugdbibliotheek. 

Je volgt tien kinderen, die wonen aan hetzelfde plein. Omdat er een virus heerst mogen ze niet naar buiten en niet naar school. Omdat ze elkaar ook niet kunnen opzoeken, vertellen ze elkaar verhalen door het open raam. De serie is gebaseerd op de Decamerone van de Italiaanse auteur Boccaccio. Met deze serie is de eerste kinder-Decamerone geboren.

Klik op de link bovenaan om de serie te bekijken!

Woesj is een leerlijn creatief schrijven. Hoe spreek je je fantasie aan? Hoe tover je met woorden? En hoe zet je je gedachten op papier? Met behulp van podcasts hopen we kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar te motiveren om gekke dingen te doen met hun pen! In totaal worden er 8 podcasts ontwikkeld.

In de eerste aflevering van Woesj! onderzoeken we hoe je je zintuigen kunt gebruiken om een mooi verhaal te schrijven.

Beluister via bovenstaande link de nieuwste podcast en ga direct aan de slag!

Ondanks dat de gebouwen van de Bibliotheek gesloten zijn, neemt het online delen van kennis en vermaak nu enorm toe. De Bibliotheek heeft voor leden en niet-leden een uitgebreid aanbod van online diensten; zo leent u E-Books via de Online Bibliotheek op www.onlinebibliotheek.nl. Ook heeft de Bibliotheek veel handige online tools voor het thuis leren en lezen en genoeg ander materiaal voor online vermaak!

Via onze site houden we u op de hoogte van wat er allemaal online te doen is voor jong en oud. Zo worden de komende weken regelmatig leuke (voorlees)tips, spelletjes en bezigheden gedeeld. U hebt voor veel dingen niet perse een lidmaatschap nodig, mocht dit wel het geval zijn dan kunt u deze eenvoudig via de website aanvragen. Voor alle scholieren en kinderen die thuis zitten is het goed om te weten dat een lidmaatschap van de Bibliotheek gratis is tot zestien jaar.

Online tips voor kinderen in alle leeftijden
Er staan ruim 28.000 e-books online voor kinderen en volwassenen van de Online Bibliotheek. Of download de LuisterBieb-app met ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden (ook peuters en kleuters). Er is tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Met een luisterboek zijn de kinderen heerlijk geboeid en toch los van hun schermpjes. Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken.

Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl. Daar vind je ook Junior Einstein, waarmee je schoolvakken kunt oefenen. Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes via https://0-6.jeugdbibliotheek.nl/lezen/voorleesfilmpjes.html. Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten via https://9-12.jeugdbibliotheek.nl/weten/mediawijsheid.html.

Doe mee met CultuurKidsOnline!
Door de sluiting van Cultuurkoepel Vechtdal en de basisscholen zijn alle kindercursussen via Hardenberg Kids geannuleerd. Toch heeft het team van Cultuurkoepel Vechtdal samen met de kindercursus docenten razendsnel leuke, korte thuislessen georganiseerd. Elke schooldag om 11.00 uur staat er een nieuwe mini-cursus online. De ene dag kan er gedanst worden, de andere dag wordt er muziek gemaakt of kunnen kinderen meedoen aan tekenlessen. Bezoek de website via deze link: https://www.cultuurkoepelvechtdal.nl/-cultuurkidsonline

In de spotlights
Heb je iets tofs gemaakt of doe je mee met filmpjes die geplaatst worden? Deel het door een filmpje hiervan te maken en plaats deze op de Facebookpagina van Cultuurkoepel Vechtdal. Elke week wordt een winnaar gekozen die een leuk prijsje wint!

Volg Cultuurkoepel Vechtdal via Facebook, Instagram of Youtube of zoek op #CultuurKidsOnline.

Tijdens de sluiting van de Bibliotheek in verband met het Coronavirus kun je digitaal doorlezen. Ruim 28.000 e-books staan er voor kinderen en volwassenen klaar in de online Bibliotheek. Of probeer eens een luisterboek: download de LuisterBieb-app met ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden (ook peuters en kleuters). We hebben tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Met een luisterboek zijn kinderen heerlijk geboeid en toch los van hun schermpjes. Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken. Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl. Daar vind je ook Junior Einstein, waarmee je schoolvakken kunt oefenen. Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes via https://0-6.jeugdbibliotheek.nl/lezen/voorleesfilmpjes.html. Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten via https://9-12.jeugdbibliotheek.nl/weten/mediawijsheid.html.

Coronavirus Bibliotheek gesloten

In verband met het Coronavirus zijn alle vestigingen en servicepunten van de Bibliotheek in de gemeente Hardenberg tot nadere berichtgeving gesloten. Ook zijn alle activiteiten en digitale cursussen geannuleerd tot en met 20 mei. De sluiting geldt ook voor Cultuurkoepel Vechtdal en FabLab Hardenberg, onderdelen van de Bibliotheek.

Ook het inleveren van uitgeleende boeken en materialen kan door de sluiting niet doorgaan. De Bibliotheek heeft daarom de inlevertermijnen hiervan automatisch verlengd tot nader order. U kunt boeken en materialen weer inleveren zodra de Bibliotheken weer open gaan.

De bibliotheek houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen via de website; www.bibliotheekhardenberg.nl en via social media. Heeft u vragen dan kunt u ons mailen via:  ook zijn wij telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur via 0523-270271.

Cultuurkoepel Vechtdal
In navolging op het landelijke beleid van de overheid, wordt de uitvoering van de culturele kindercursussen (via lokale kunstaanbieders/hardenbergkids) per direct geannuleerd. Ook wordt daarin het beleid van de lokale basisscholen gevolgd. Restitutie voor deze korte cursussen is helaas niet mogelijk, mede vanwege het lage lestarief. Vanwege de onzekere tijd, maar ook het omvangrijke organisatieproces waarbij veel verschillende partijen/personen betrokken zijn, is het aanbieden van inhaallessen geen optie meer.

Alle betrokkenen, zowel ouders als docenten/aanbieders, ontvangen via de mail een persoonlijk bericht over deze annulering. Blijf op de hoogte via de Facebookpagina van Cultuurkoepel Vechtdal, vragen kunt u mailen naar: .

FabLab Hardenberg
Ook FabLab Hardenberg volgt de adviezen van de overheid rondom het Coronavirus en is daarom gesloten. Dit betekent dat alle activiteiten, waaronder de FabLab Jeugdmiddag op woensdagmiddag tot minimaal 20 mei zijn afgelast. Volg de ontwikkelingen op de Facebookpagina van FabLab Hardenberg, vragen kunt u mailen naar: .