Bibliotheek

De Bibliotheek zoekt vrijwilligers

De Bibliotheek heeft een belangrijke wettelijke functie. Dat betekent voor Hardenberg dat de Bibliotheek als laagdrempelige en waardevrije ontmoetingsplaats aan alle inwoners de mogelijkheid biedt om zich te ontwikkelen en mee te doen in de samenleving. Zelfredzaamheid is een belangrijke term en dat houdt in dat iemand beschikt over basisvaardigheden als lezen, schrijven en informatieve- en digitale vaardigheden. Om hieraan bij te dragen is er een breed aanbod aan diensten en producten die iedereen stimuleren om zijn basisvaardigheden verder te ontwikkelen en een leven lang te blijven leren. Een voorbeeld zijn laaggeletterden die moeten leren lezen en schrijven om volwaardig mee te doen in de maatschappij of aan mensen die hun digitale vaardigheden verder willen ontwikkelen. 

In de Bibliotheek zijn verschillende vrijwillige functies die eraan bijdragen dat mensen zich kunnen blijven ontwikkelen, zelfredzaam worden en een leven lang kunnen blijven leren. Wil je hier ook op een positieve manier aan bijdragen? Meld je dan aan voor één van onze vrijwilligersfunctie bij de Bibliotheken in de gemeente Hardenberg. 

Wij zoeken vrijwilligers: 

  • in de uitlening
  • als opruimhulp
  • bij Boekstart en voorleesactiviteiten
  • voor de VoorleesExpress
  • als Taalcoach bij hetTaalpunt
  • vrijwilliger voor de digitale cursussen/vaardigheden
  • Boek aan huis bezorgers
  • Voorlezer aan ouderen

Bekijk via onderstaande afbeeldingen de uitgebreide vacatures. Heeft u interesse in een functie? Neem dan telefonisch contact op met ons op via 0523-270271 of stuur een e-mail naar . Aanmeldingen ontvangen we graag met een motivatie en CV. U kunt ook contact opnemen met de contactpersoon die in de uitgebreide vacature genoemd wordt. 

 

 Poster vrijwilligers taalcoach          Poster vrijwilliger voorlezen aan ouderen
Poster vrijwilliger boek aan huis    Poster vrijwillige opruimhulp 
 Poster vrijwilligers uitlening    Poster vrijwilligers digitale vaardigheden
 Poster vrijwilligers boekstart    

Tarieven

De tarieven per 1 januari 2021:

Tot en met 17 jaar Gratis
18 jaar en ouder € 4,15 per maand     
Instellingen / Schoolabonnement              € 49,50
Boek-aan-huis-dienst € 49,50
Studiekringabonnement (bibliotheek + deelname studiekring) € 49,50
Digitaal abonnement (alleen e-books en luisterboeken) € 42,00
Duplicaat lenerpas / partnerpas €  3,00
Toptitels €  1,50
Reserveren binnen Overijssel Gratis
Reserveren buiten Overijssel €  4,00
Print/kopie A4 (zwart/wit) €  0,10
Print/kopie A4 (kleur) €  0,30
Print/kopie A3 (zwart/wit) €  0,20
Print/kopie A3 (kleur) €  0,60
Gebruik internet Gratis
CD of DVD uit Rotterdam (CDR) €  3,00

 

Het maandabonnement

Nieuwe leden die lid willen worden kunnen een maandabonnement afsluiten voor maar € 4,15 per maand. Dit abonnement wordt afgeschreven via automatische incasso. 

Aantal te lenen media

Er mogen totaal maximaal 20 bibliotheekmaterialen tegelijkertijd geleend worden.

Leentermijnen

De leentermijn van boeken, cd's, cd-rom's en dvd's is 3 weken
De leentermijn van talencursussen is 6 weken
De leentermijn van toptitels is 2 weken

Materialen van andere bibliotheken hebben soms een afwijkende leentermijn. Dit doet zich met name bij verlengingen wel eens voor, let daarom op de inleverdatum op uw bon.

Vergoeding bij overschrijding uitleentermijn

De bibliotheken werken met een boete-per-dag-systeem: u betaalt per openingsdag die u te laat bent.
Het boetetarief per openingsdag voor alle materialen bedraagt € 0,10 per item, met uitzondering van toptitels, waarvoor een bedrag van € 0,50 per openingsdag per item geldt.

Reductie voor deelnemers aan taaltrajecten

Iemand die een taaltraject volgt via het Taalpunt, deelneemt aan Conversatielessen of aan een inburgeringsexamen werkt, heeft recht op een gratis bibliotheeklidmaatschap tijdens het traject met een maximumduur van één jaar.
Dit gratis bibliotheeklidmaatschap kan aangevraagd worden met dit formulier.

Teruggave kosten bibliotheeklidmaatschap

In bepaalde gevallen is het mogelijk om de kosten van het bibliotheeklidmaatschap terug te vragen bij de gemeente Hardenberg. Uw financiële situatie mag geen belemmering zijn om mee te doen aan het maatschappelijk verkeer en daarom is er een Sociaal Cultureel Fonds ingesteld. Het bibliotheeklidmaatschap is een van de zaken die vanuit dat fonds vergoed kunnen worden. U moet daarvoor een aanvraagformulier invullen. Dat aanvraagformulier is verkrijgbaar bij de afdeling Werk, Welzijn en Educatie van de gemeente Hardenberg. Telefonisch opvragen is ook mogelijk onder nummer 0523-289753 tussen 9.00 en 10.00 uur. U kunt ook met de Publieksdienst contact opnemen, onder andere door te bellen met: 14 0523 (kengetal niet nodig).

Lees meer over het Sociaal Cultureel Fonds