Lezen met kinderen van 0-4 jaar

U kunt uw kind al op heel jonge leeftijd in aanraking brengen met boeken. Denk aan stoffen of plastic babyboekjes, of boeken zonder tekst maar mét afbeeldingen. Door samen die afbeeldingen te bekijken en er over te praten, helpt u het kind met het leren van woordjes.


Tips voor het kiezen van boeken:

  Sluit aan bij de belevingswereld, de interesse en het niveau van uw kind.
  Zoekt u een boek over een bepaald onderwerp? Zoek in de catalogus van de bibliotheek of bekijk de Boek en Jeugd gids.
  Laat het kind kennismaken met boeken in verschillende stijlen en met verschillende onderwerpen. Zo kan uw kind zijn/haar eigen smaak ontwikkelen
  U bent degene die het boek door het voor te lezen aan uw kind overbrengt. Kies dus een boek waar u zelf enthousiast over bent en laat plezier doorklinken in het voorlezen ervan!Voorleestips:

  Maak van het voorlezen een gewoonte door er elke dag op een vast tijdstip even aandacht voor te hebben. Voorleestijd is de tijd waarop u samen kunt kijken, luisteren, praten en lachen!
  Lees het boek dat u gaat voorlezen van tevoren zelf door.
  Bekijk samen de voorplaat van het boek: waar zou het verhaal over gaan?
  Voorspel samen het verhaal: hoe zal het aflopen?
  Geef uw kind de ruimte door op het verhaal te reageren.
  Geniet er samen van!
  Voorleestips op de website van de Nationale Voorleesdagen.Lezen met kinderen van 4 tot 12 jaar
In de basisschoolleeftijd ontwikkelt het kind zich snel. Het leert zelf lezen, maar dat betekent niet dat het voorlezen van de baan is! Ook oudere kinderen kunnen hier nog van genieten.

Mijn kind leert lezen
In groep 3 gaat uw kind zelf leren lezen! De bibliotheek heeft veel boekjes die aansluiten bij het leesniveau van uw kind. Dit noemen we AVI-niveau. Het AVI-niveau dat sinds augustus 2008 gebruikt wordt, werkt met codes, zoals S ('start') en E3 ('eind groep 3'). Lees meer over het AVI-niveau >>
 

Het Makkelijk Lezen Plein

Heeft uw kind moeite met lezen? Of is het dyslectisch? Dan kan het in de bibliotheek terecht bij het Makkelijk Lezen Plein. Hier vindt uw kind eenvoudig te lezen, aantrekkelijke leesboeken, luisterboeken en daisyroms. Bovendien vindt u hier als ouder achtergrondinformatie én zijn leeshulpmiddelen, zoals een daisyspeler te leen. Een daisyspeler is een hulpmiddel waarmee daisyroms afgespeeld kunnen worden: dit zijn luisterboeken met extra mogelijkheden voor tempo en tussendoor stoppen en verder gaan.
Er zijn Makkelijk Lezen Pleinen in alle bibliotheken van de gemeente Hardenberg.

Meer over makkelijk lezen >>