Nederland Leest junior

Nederland Leest heeft sinds vorig jaar ook een Junior-editie. Want jij wil vast ook meepraten over het thema van de toekomst: robotica. 

Boek bij Nederland Leest Junior: Cyberboy van Tanja de Jonge

Het boek dat centraal staat voor kinderen van 10 - 14 jaar (groep 7 en 8 en klas 1 en 2 van het VMBO) is de spannende pageturner Cyberboy van Tanja de Jonge. In Cyberboy, dit jaar genomineerd voor de Jonge Jury, speelt robotica een belangrijke rol. Wanneer is iemand nog een mens en wanneer een machine? 

Het verhaal:  Voor Kevins ogen is zijn beste vriend Bjorn onder een vrachtwagen gekomen. Kevin zag hem voor het laatst in het ziekenhuis, hersendood. Maar twee jaar later komt Bjorn ineens Kevins klas binnen als nieuwe leerling.  Zijn vriend is wel erg veranderd, het lijkt wel alsof hij geen eigen emoties heeft en de gezichtsuitdrukkingen van andere imiteert. Kevin is de ik-verteller in dit meeslepende verhaal over de consequenties van een vergevorderde geneeskunde waarbij mens en machine gecombineerd worden.

De spanning wordt door Tanja de Jonge in Cyberboy meesterlijk opgebouwd richting een verrassende ontknoping.  Voor Kevin wordt de vraag steeds meer of Bjorn als mens behandeld moet worden en zo ja hoe hij een vriend van hem kan zijn. Dat maakt Cyberboy ook psychologisch interessant.

cover Cyberboy