Nederland Leest

De hele maand november staat in het teken van ‘Nederland Leest’. Dit jaar is het thema Robotica. Een maand lang kun je je met boeken, films, lezingen en andere activiteiten onderdompelen in dit spannende onderwerp.

Robotica is nadrukkelijk een thema dat overal in de maatschappij speelt. Niet alleen technische bedrijven, maar ook zorginstellingen, onderwijs instellingen, landbouw, culturele instellingen en zelfs de lokale middenstand hebben er mee te maken. De robots waren al een eeuw geleden voorspeld, maar ze komen er nu echt in grote getale. Binnen een paar jaar zijn zelfrijdende auto’s, bezorgdrones en machines met kunstmatige intelligentie de normaalste zaak van de wereld. En dat terwijl robots in fabrieken en bedrijfsterreinen natuurlijk al tientallen jaren bestaan. Tegenwoordig worden krantenartikelen al door bots geschreven. Waar eindigt dit? In een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Wat staat ons de komende jaren te wachten?

Binnen de campagne Nederland Leest organiseren we in de maand november een aantal activiteiten:

Lezing Robotica... op het snijvlak van kunst en techniek door Edwin Dertien
Woensdag 15 november 2017
Podiumplein LOC+ Hardenberg

Discussie avond I Robot
Vrijdag 24 november 2017
Aanvang 19.00 uur, start discussie 19.30 uur
Bibliotheek Balkbrug

Workshop Led Insect maken
Insecten zijn echte vliegkunstenaars. Maar hoeveel vleugels hebben ze eigenlijk, hoe zien hun ogen eruit en hoeveel poten hebben ze? Wat maakt hen nog meer bijzonder? In deze workshop maak jij een mooi insect met behulp van aluminiumfolie, ijzerdaad, papier en elektronica!

woensdag 22 november 2017
Gramsbergen: 13.00 – 14.30 uur

Bergentheim : 15.15 – 16.45 uur

Woensdag 29 november:
Balkbrug              : 13.30 – 15.00 uur

Slagharen            : 15.30 – 17.00 uur

aanmelden voor deze workshop kan via . Vermeld duidelijk op welke datum je wilt deelnemen en in welke locatie.

Ik, Robot
Het thema van Nederland Leest is ‘robotica’ en het boek dat je in november in de (deelnemende) bibliotheek gratis kunt krijgen is: Ik, robot van Isaac Asimov. Het is een futuristische raamvertelling rond hoofdpersoon Susan Calvin (1982), robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven.

Bij het boek Ik, Robot is een leeswijzer gemaakt met o.a. achtergrondinformatie over het boek, de auteur en het thema, het schrijfexperiment van Ronald Giphart, maar ook discussievragen en tips om verder te lezen. Erg interessant om te gebruiken voor leesclubs of gewoon omdat u dieper wilt ingaan op dat wat wordt geschreven. De leeswijzer is te bekijken en te downloaden via de website Nederland Leest.

Cyberboy
Ook voor de jongere leden is er een prachtig boek. Na het grote succes van vorig jaar staat tijdens de juniorcampagne van Nederland Leest 2017 de spannende pageturner Cyberboy centraal.

Kijk op www.nederlandleest.nl voor meer informatie over de landelijke campagne.