Veelgestelde vragen

E-books & e-readers

Veelgestelde vragen over e-books

Wat is een e-book?

Een e-book is de digitale versie van het papieren boek. Soms bestaat de elektronische versie van een boek naast de gedrukte versie, maar soms ook wordt een titel uitsluitend als e-book gepubliceerd.

Wat zijn de voordelen van een e-book?

  • E-books zijn licht in gewicht. Op een e-reader kun je met gemak honderd boeken meenemen, zonder dat het apparaat ook maar een grammetje zwaarder wordt.
  • E-books bieden de lezer de mogelijkheid om zelf het lettertype, de lettergrootte en de achtergrond in te stellen. Ideaal dus voor mensen met een visuele beperking.
  • De inhoud van e-books is digitaal te doorzoeken. Als je bijvoorbeeld een bepaalde passage terug wilt zoeken, kan dat door middel van één simpele zoekopdracht.
  • E-books zijn doorgaans goedkoper, omdat de productiekosten lager zijn dan bij gedrukte boeken
  • E-books kunnen niet uitverkocht raken of niet meer leverbaar zijn

Wat is een e-reader?

Een e-reader is een apparaat om e-books mee te lezen. Verschillende soorten apparaten kunnen dienen als e-reader: tablet, smartphone of laptop. Er bestaan ook speciale e-readers die uitsluitend bedoeld zijn om digitale boeken te lezen. Voor het lezen van streaming e-books is het belangrijk dat het apparaat verbonden is met internet. Welk apparaat voor jou meest geschikt is, is afhankelijk van je persoonlijke wensen en voorkeuren.

Wat kost een e-reader?

De prijs van e-readers en tablets varieert van minder dan honderd euro tot ruim achthonderd euro. De apparaten verschillen onder meer in opslagruimte (hoeveel boeken kunnen erop), schermgrootte, mogelijkheid om verbinding te maken met internet, instelmogelijkheden en extra toepassingen zoals films en foto's bekijken.

Waarom biedt de bibliotheek niet alle boeken digitaal aan?

Dat heeft te maken met de uitleenrechten voor digitale boeken. Voor papieren boeken is in de Nederlandse wet vastgelegd dat bibliotheken deze mogen uitlenen. Voor e-books is dat niet het geval en daarom moeten er met elke uitgeverij afzonderlijk afspraken worden gemaakt.

Moet ik lid zijn van de bibliotheek om e-books te kunnen lezen?

Een deel van ons aanbod, zoals de eregalerij en de titles die in onze catalogus zijn te vinden, is voor iedereen toegankelijk. De dienst streaming e-books is alleen toegankelijk voor bibliotheekleden.

In welk bestandsformaat worden de e-books aangeleverd?

De e-books die via de digitale bibliotheek worden geleverd hebben het PDF-of ePub-formaat. Via een gratis programma kunnen deze bestanden eenvoudig worden gelezen op alle gangbare tablets, smartphones, computers en e-readers. Bij de streaming e-books is Flash-ondersteuning noodzakelijk. Aangezien de iPad en de iPhone geen Flash ondersteunen, is het lezen van streaming e-books op deze apparaten niet mogelijk. De verwachting is dat het platform na de zomer ook voor deze apparaten beschikbaar komt.

Vind ik eBooks ook terug in de catalogus?

Niet alle digitale titels zijn terug te vinden in de catalogus. De 35.000 titels van het Gutenberg-project vind je wel in onze catalogus en zijn daar direct te downloaden. De e-books van de streaming e-books worden extern via een ander platform aangeboden. We hopen dat in de toekomst ook deze titels via de catalogus toegankelijk worden gemaakt.

Ik krijg bij de streaming e-books een foutmelding, wat is er aan de hand?

Bij de streaming e-books is Flash-ondersteuning noodzakelijk. Aangezien de iPad en iPhone geen Flash ondersteunen, is het lezen van de streaming e-books op deze apparaten niet mogelijk. De verwachting is dat het platform na de zomer voor deze apparaten beschikbaar komt.

Reserveren

Hoe lang blijven gereserveerde boeken staan nadat ik bericht heb gekregen?
De boeken blijven acht dagen voor u klaar staan.

De bibliotheek heeft geen cd-collectie meer. Kan ik toch cd's aanvragen?
Zeker kan dat. De grote collecties van Enschede (cd-uitleen) en Rotterdam (Muziekweb) worden hierin meegenomen.

Hoe kan ik reserveren?
Op de homepage kunt u in de catalogus zoeken naar boeken, tijdschriften en andere materialen.
Iets gevonden dat u graag wilt reserveren?
Klik dan door op de titel, klik vervolgens op de knop Aanvragen en volg de procedure.
Als u het bericht gezien hebt dat het boek voor u gereserveerd is, wordt het boek op een goed moment voor u klaargezet en krijgt u een berichtje daarover.


Ik heb een startdatum bij een reservering ingevuld. Wat wil dat zeggen?
De startdatum is de datum dat de reservering gaat lopen, het moment dat de bibliotheek begint met zoeken als het ware. Het is dus niet de datum dat de boeken voor u klaar staan. Als u boeken op een bepaalde datum wilt hebben, is het beter de startdatum een dag of tien eerder te zetten. Een garantie dat de boeken er dan ook echt zijn op de startdatum is dat nog niet, voor bijvoorbeeld populaire boeken met een lange reserveringslijst zal het niet lukken.

Veelgestelde vragen

Lidmaatschap van de bibliotheek
Iedereen kan gebruik maken van de dienstverlening van de bibliotheek. Heeft u een leuk boek, een interessante dvd of een prachtige cd in onze catalogus zien staan, maar bent u nog geen lid van de bibliotheek? U kunt nú lid worden en direct uw favoriete boek reserveren! De volgende keer dat u in de bibliotheek komt, ontvangt u uw pas en liggen de gereserveerde materialen voor u klaar! Naar inschrijven en betalen via iDeal.

Wordt u lid van een bibliotheek met beperkte service-uren? U kunt uw pas in elke bibliotheekvestiging ophalen.

Natuurlijk kunt u ook in de bibliotheek direct lid worden. Meldt u zich bij de balie en/of medewerker en we maken het meteen in orde.

Nog geen 18 jaar? Word dan gratis lid!

Tót 18 jaar kun je gratis online lid worden. Je moet dan nog wel even naar de bibliotheek om je pasje op te halen, voordat je boeken kunt aanvragen of lenen. Vul het formulier in en wij zorgen dat je pasje klaar ligt in jouw vestiging. Naar het inschrijfformulier

Denk eraan dat je eigen legitimatie of je ouder(s) met legitimatie meeneemt naar de bibliotheek wanneer je je pasje komt ophalen.

Natuurlijk kun je ook in de bibliotheek direct lid worden. Meld je bij de balie en/of medewerker en we maken het meteen in orde.

Vermissing lenerspas
Als uw lenerspas vermist is, kunt u een duplicaat kopen voor € 3,00. U krijgt dan een nieuw lenersnummer en de oude pas wordt geblokkeerd. Komt u hiervoor naar de bibliotheek, dan wordt dit direct voor u geregeld.
Via Mijn gegevens kunt u ook zelf direct uw vermiste pas blokkeren, om te voorkomen dat iemand anders er gebruik van kan maken.(Email)adres wijzigen
Stel uw bibliotheek op de hoogte als uw (e-mail)adres wijzigt. Dan blijft u altijd op de hoogte van bibliotheekberichten, bijvoorbeeld als er een gereserveerd boek voor u klaar staat om opgehaald te worden.
Veranderingen in uw persoonlijke gegevens kunt u voor een deel zelf aanpassen in Mijn Bibliotheek, rechtsboven op de website.inloggen
Als u bent ingelogd, kunt u onder andere uw eigen e-mailadres aanpassen.
Voor een aantal andere wijzigingen, zoals adres- of naamswijzigingen, kunt u gebruik maken van het contactformulier of dit melden bij een volgend bezoek aan uw bibliotheek.
Als u de nieuwsbrief van uw bibliotheek wilt blijven ontvangen, kunt u uw emailadres hier wijzigen.

Uitschrijven
Opzeggen is ook eenvoudig, het kan telefonisch, schriftelijk, per e-mail of aan de balie. Wel moet u opzeggen twee maanden voor het einde van het contributiejaar en er mogen geen openstaande registraties (bijvoorbeeld boetes, leengelden) of materialen meer op uw pas staan.Bij verhuizing: Als u verhuist, kan uw lidmaatschap worden overgenomen door de bibliotheek in uw nieuwe woonplaats. Geef de verhuizing door tijdens uw laatste bezoek aan de bibliotheek. U ontvangt dan een bewijs van betaalde contributie. De nieuwe bibliotheek geeft op vertoon van dit bewijs meestal korting.U kunt hier het uitschrijfformulier downloaden.

Regels en voorwaarden

In het gebruikersreglement worden de rechten en plichten van de bibliotheek en de bibliotheekleden beschreven.

Het volledige gebruikersreglement

Belangrijke vragen en antwoorden  (de verkorte versie van het gebruikersreglement)

Uitleenvoorwaarden & Tarieven   

Klachtenregeling 

Privacy verklaring