Website voorlezen

over de bibliotheek

Over de bibliotheek
In de gemeente Hardenberg zijn 6 vaste bibliotheekvestigingen, 3 servicepunten en in 2 plaatsen komt een bibliobus.
Hiermee vindt u altijd wel een bibliotheek in de buurt waar u terecht kunt voor allerhande informatie, ontspanningsliteratuur, tijdschriften, kranten, muziek, cd-roms, video's, enzovoort.
Hier vindt u de plaatsen waar de bibliotheken zijn te vinden: het adres, de openingstijden en de contactgegevens. 

Lidmaatschap van de bibliotheek
Iedereen kan gebruik maken van de dienstverlening van de bibliotheek.

Online inschrijven
Direct online inschrijven, direct profiteren van het bibliotheeklidmaatschap.

Inschrijven
Bij het inschrijven in de bibliotheek vragen we u naar een aantal gegevens en een legitimatie.
We vragen u ook of u de contributie via incasso wilt betalen. Dit is zowel voor u als de bibliotheek iets voordeliger dan contant of via een acceptgiro-kaart.

U kunt het inschrijfformulier hier downloaden en alvast invullen.

Als u naar uw bibliotheek komt, maken we op dat moment graag een kaart voor u gereed, zodat u meteen gebruik kunt maken van de voordelen van uw bibliotheeklidmaatschap.

Incasso-machtiging
Als u alleen het onderste gedeelte (het machtigingsformulier) van het inschrijfformulier invult en inlevert in de bibliotheek, zorgen wij er voor dat u voortaan per automatische incasso betaalt - en dus ook profiteert van het bijbehorende financiele voordeel.
NB: de betalingsprocedure kan alleen veranderd worden als er geen lopende zaken meer af te handelen zijn. Als de acceptgiro-procedure loopt, dient die eerst geheel verwerkt te worden, daarna kan de omzetting plaatsvinden.
 
Vermissing lenerspas
Als uw lenerspas vermist is, kunt u een duplicaat kopen voor € 2,50. U krijgt dan een nieuw lenersnummer en de oude pas wordt geblokkeerd. Komt u hiervoor naar de bibliotheek, dan wordt dit direct voor u geregeld.
Via Mijn gegevens kunt u ook zelf direct uw vermiste pas blokkeren, om te voorkomen dat iemand anders er gebruik van kan maken.

(Email)adres wijzigen

Stel uw bibliotheek op de hoogte als uw (e-mail)adres wijzigt. Dan blijft u altijd op de hoogte van bibliotheekberichten, bijvoorbeeld als er een gereserveerd boek voor u klaar staat om opgehaald te worden.
Veranderingen in uw persoonlijke gegevens kunt u voor een deel zelf aanpassen in Mijn Bibliotheek, rechtsboven op de website.inloggen
Als u bent ingelogd, kunt u onder andere uw eigen e-mailadres aanpassen.
Voor een aantal andere wijzigingen, zoals adres- of naamswijzigingen, kunt u gebruik maken van het contactformulier of dit melden bij een volgend bezoek aan uw bibliotheek.
Als u de nieuwsbrief van uw bibliotheek wilt blijven ontvangen, kunt u uw emailadres hier wijzigen.Uitschrijven
Opzeggen is ook eenvoudig, het kan telefonisch, schriftelijk, per e-mail of aan de balie. Wel moet u opzeggen twee maanden voor het einde van het contributiejaar en er mogen geen openstaande registraties (bijvoorbeeld boetes, leengelden) of materialen meer op uw pas staan.

Bij verhuizing: Als u verhuist, kan uw lidmaatschap worden overgenomen door de bibliotheek in uw nieuwe woonplaats. Geef de verhuizing door tijdens uw laatste bezoek aan de bibliotheek. U ontvangt dan een bewijs van betaalde contributie. De nieuwe bibliotheek geeft op vertoon van dit bewijs meestal korting.

U kunt hier het uitschrijfformulier downloaden.

Regels en voorwaarden
In het gebruikersreglement worden de rechten en plichten van de bibliotheek en de bibliotheekleden beschreven.

Het volledige gebruikersreglement

Belangrijke vragen en antwoorden  (de verkorte versie van het gebruikersreglement)

Uitleenvoorwaarden & Tarieven   

Klachtenregeling

Privacybeleid

Missie
De missie van de Stichting Openbare Bibliotheken Hardenberg luidt als volgt:
"De bibliotheek is voor iedere burger in haar werkgebied een laagdrempelige, eigentijdse voorziening voor informatie, educatie, cultuur, ontmoeting en ontspanning.
De bibliotheek levert maatwerk voor iedere burger in haar werkgebied, die informatie, educatie, cultuur, ontmoeting en ontspanning wil voor het nastreven van fundamentele menselijke waarden: vrijheid, welvaart, ontplooiing van de samenleving en het individu, constructief deelnemen aan het maatschappelijk leven en meewerken aan het vormgeven van democratie."

Twee brochures ter verdere toelichting:

Uw openbare bibliotheek Denken, doen, meedoen!
Beknopt overzicht van de maatschappelijke rol van de bibliotheek.

 In het hart van een vitale samenleving
Analyse van de moderne kennismaatschappij en de rol van de bibliotheek daarin.