Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Voorstelling

De buit bedroeg 46 miljoen
Op de foto ziet u van links naar rechts: Loek Boer, Sanna van Elst (fluit) en Bobby Rootveld (gitaar).

De Bibliotheek in Hardenberg organiseert op donderdagmiddag 16 april in het LOC+ een gratis muzikale vertelvoorstelling onder de titel “De buit bedroeg 46 miljoen” met verhalenverteller Loek Boer en het muzikale duo NIHZ met Bobby Rootveld (gitaar) en Sanna van Elst (fluit).

DE BUIT BEDROEG RUIM 46 MILJOEN...is een aangrijpend programma waarin Joodse muziek gecombineerd wordt met twee bijzondere verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Een van de verhalen die verhalenverteller Loek Boer verteld is „De Buit Bedroeg Ruim 46 Miljoen‟. Dit verhaal gaat over de grootouders van Duo NIHZ-lid Bobby Rootveld. Zijn grootouders zaten in het verzet en deden actief mee met de grootste bankroof uit de Vaderlandse geschiedenis. In 1944 voelde de Duitse opperbevelhebber in Nederland, Seyss Inquart, dat de oorlog weleens in het nadeel van Duitsland zou kunnen aflopen. Hij verzamelde al het door de Nazi’s in Nederland gestolen geld op de bank in Almelo. Een verzetsgroep in Twente besloot de bank te overvallen. Dit verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Bobby’s grootvader, een Joodse onderduiker in Daarle. Het is een waar gebeurd verhaal.

Het tweede verhaal ‘De Pianist en de Kelner’ is fictief en gaat over een zigeunerpianist. Hij speelt een concert en wordt na afloop bediend door een ober met een Duits accent... Hij kijkt de ober in de ogen en staat oog in oog met de kampbeul die hem zoveel leed heeft aangedaan in het concentratiekamp. Beide verhalen worden op indringende wijze verteld door Loek Boer en afgewisseld en begeleid door aangrijpende muziek van Duo NIHZ.

De voorstelling begint om 14.30 uur, inloop vanaf 14.15 uur waarbij u een gratis kopje koffie of thee wordt aangeboden.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring