Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Conversatielessen

Oefenen in het spreken van de Nederlandse taal
Conversatielessen

Wil je nog meer oefenen in het spreken van de Nederlandse taal? Volg dan conversatielessen bij de Bibliotheek!

Conversatielessen zijn groepsbijeenkomsten waar anderstaligen gezamenlijk onder leiding van een docent verder kunnen oefenen in het spreken van de Nederlandse Taal. De lessen worden verzorgd door Luc Pol, oud docent NT2. Hij heeft de spreeklessen bedacht en werkt samen met de Bibliotheek en Taalpunt Hardenberg.

Voor wie?
Mensen met een anderstalige achtergrond, die inburgeringscursussen hebben gevolgd of volgen. Wil je meedoen aan de lessen dan moet je al redelijk Nederlands kunnen spreken en verstaan. De taal leer je het beste door vaak te oefenen. Tijdens de inburgeringslessen heb je al veel geleerd, maar meestal is dit niet voldoende. Vaak spreek je alleen mensen die ook jouw taal spreken. Taal is belangrijk voor alle dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen, een bezoekje aan de huisarts of gemeentehuis of een verzekering in orde brengen. Je moet zoveel regelen!

Waarom?
Met het spreken van de Nederlandse taal kan je je beter verstaanbaar maken in de samenleving en vind je bijv. eerder werk. Daarnaast kan je je beter voorbereiden op het Staatsexamen NT2. De spreeklessen kunnen je helpen om sneller werk te vinden of om aan het werk te blijven. Jouw werkgever vindt het niet alleen belangrijk dat je je werk goed doet maar ook dat je goed Nederlands kunt spreken. Ook bereiden de spreeklessen je voor op het Staatsexamen NT2.

Hoe?
In een groepje van ongeveer 7 mensen krijg je hulp van 2 taalcoaches. Je wordt gevraagd zoveel mogelijk te spreken over verschillende onderwerpen, maar spreken zelf ook mee. We praten over veel verschillende onderwerpen. We vragen de deelnemers ook zelf een onderwerp te bedenken. Je mag dit thuis voorbereiden. Ook de coaches bedenken veel. Kortom, de deelnemers zijn daarin heel vrij.

Kosten
De conversatielessen zijn gratis te volgen. Tegelijk met de inschrijving krijg je een bibliotheekpas die een jaar gratis is. Met deze pas kun je boeken en tijdschriften lenen. Om je bij het lezen te helpen zijn er ook luisterboeken en kun je gebruik maken van de computers.

Wanneer en waar?
De lessen zijn elke dinsdag-en donderdagavond en duren ruim een uur. De koffie en thee staan klaar. De lessen worden gegeven in het LOC+ te Hardenberg. Van het Alfa-college gebruiken we een groot lokaal, dat in de kelder tegenover de ingang van de Bibliotheek ligt. Dit lokaal is voor rolstoelgebruikers goed toegankelijk.

Aanmelden
Aanmelden is altijd mogelijk. Op dit moment zitten de groepen vol, maar via het Taalpunt in de Bibliotheek kun je, je interesse kenbaar maken. Of stuur een mail naar