Actueel

Taalpunten gemeente Hardenberg ondersteunen campagne 'Wil jij met mij in gesprek?'

Taalpunt Hardenberg en Taalpunt Dedemsvaart doen samen met 160 taalvrijwilligersorganisaties en Het Begint met Taal mee aan de campagne 'Wil jij met mij in gesprek?'. In video's beschrijven migranten hun passies, waarover ze graag met Nederlandssprekenden in gesprek gaan. Met deze campagne vragen wij twee weken lang aandacht voor taalcoaching, het oefenen van de Nederlandse taal door anderstaligen met vrijwilligers.

Doel van de campagne is bewustwording over wat ons verbindt: in gesprekken over (gedeelde) hobbies kun je elkaar echt ontmoeten. En wil je vervolgens taalvrijwilliger worden? Meld je dan bij ons aan!

Op dit moment zijn er in Nederland zo'n 15.000 vrijwilligers elke week in gesprek met 28.000 anderstaligen. Maar er zijn meer dan 600.000 anderstaligen die door hun taalniveau onvoldoende kunnen meedoen in de samenleving. Daarom willen Taalpunt Hardenberg en Taalpunt Dedemsvaart graag meer nieuwe taalvrijwilligers kunnen koppelen aan lokale anderstaligen.

Projectleider Eline Dragt van Het Begint met Taal: "Taal oefenen is nodig voor het vinden van werk of het aanknopen van een gesprek op het schoolplein. Daarnaast heb je het gewoon nodig om je eigen zaken en administratie te kunnen regelen. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter dat voor henzelf en de rest van Nederland is."

Taalpunt Hardenberg en Dedemsvaart
In de Bibliotheken van Hardenberg en Dedemsvaart bevindt zich een Taalpunt waar mensen met een hulpvraag op het gebied van lezen, schrijven, spreken, rekenen, solliciteren en digitale vaardigheden zich kunnen melden. De Taalpunt coördinator koppelt deze persoon aan een Taalcoach die kan helpen bij het verbeteren van de taal of andere vragen.

Het Begint met Taal
Het Begint met Taal is het platform van Nederlandse taalvrijwilligersorganisaties. In totaal bestaat het netwerk uit 160 taalvrijwilligersorganisaties. Het Begint met Taal versterkt hen bij het slim organiseren van taalcoaching. Stichting Het Begint met Taal lanceert de campagne 'Wil jij met mij in gesprek?' samen met ruim 15.000 vrijwillige taalcoaches en 28.000 anderstaligen in Nederland.

In gesprek
Wil je ook in gesprek gaan met anderstaligen over hun hobbies, voormalige baan, sport of iets heel anders? Meld je dan aan via taalpunt@bibliotheekhardenberg als Taalvrijwilliger.