Studiekringen

Gepubliceerd op: donderdag 29 juni 2017
Studiekringen

U wilt als 50-plusser breed actief blijven. U wilt na of naast uw actieve werk nieuwe mensen blijven ontmoeten. U wilt geestelijk actief blijven. Dan is een studiekring iets voor u. Er is een kring in Hardenberg en een in Dedemsvaart, waarbij u van harte welkom bent.

Laat u niet afschrikken door het woord studie. In de praktijk gaat het om het met elkaar bespreken van zelf gekozen onderwerpen, van eigen ervaringen en eigen inzichten. De onderwerpen hebben vaak betrekking op de actualiteit, op eigen hobby’s en interesses, of opgedane kennis en ervaring, die je met een ander wilt delen. Zo blijven we samen op een plezierige manier op de hoogte van allerlei ontwikkelingen en zo “intellectueel actief” mogelijk.

De kring bestaat uit een vaste groep van 10 tot 15 senioren, die volgens afspraak regelmatig bij elkaar komt. In een kringgesprek presenteren één of meer personen een zelf gekozen onderwerp dat zij eerst individueel hebben uitgediept.

Voor de deelnemers brengt dit een verrijking in hun leven. Je stuit regelmatig op iets nieuws en je wordt uitgedaagd om met elkaar in gesprek te gaan en nieuwe gezichtspunten te ontdekken. Het is een plezierige verrassing om te ontdekken hoeveel kennis, ervaring en inzicht in iedere deelnemer verborgen ligt. En wat kan het prettig en verfrissend zijn om elkaar met respect voor ieder ander te bevragen en ideeën en gedachten met elkaar uit te wisselen. Zo ontmoet je elkaar en voer je interessante en uitdagende gesprekken.

Voor deelnemers betekent dit heel veel. Wat zij daarover vertellen:

• Voor mij betekent het mensen ontmoeten, ervaringen delen en iets nieuws ontdekken;
  • Belangstelling en interesse houden voor wat er in de maatschappij gebeurt. Zeker belangrijk als je alleen komt te staan;
  • Een verrijking, leerzaam, sociaal bezig zijn, andere meningen horen;
  • Onmisbaar voor zinvolle tijdsbesteding, voorkomt depressie en eenzaamheid;
  • De ontmoeting met anderen. Het bespreken van allerlei onderwerpen. Het bij de tijd blijven. Vriendschap en belangstelling voor elkaar. Deel blijven van een gemeenschap;
  • De studiekring is:
  • een structuur gevend element in het leven van ouderen;
  • houdt het hoofd jong;
  • bevredigt nieuwsgierigheid;
  • bevordert contacten, die soms uitgroeien tot vriendschap, minstens saamhorigheid;

De Studiekring Dedemsvaart komt bij elkaar op woensdagmorgen om 10.00 uur, de Studiekring Hardenberg op donderdagmiddag om 14.00 uur. De bijeenkomsten vinden elke veertien dagen plaats en duren ongeveer twee uur.

In de huidige kringen zijn nog een paar plaatsen vrij. Bij meer belangstelling starten we nieuwe studiekringen, mogelijk op andere dagdelen en/of andere plaatsen.

Een deelnemer aan de studiekring is lid van de bibliotheek en betaalt daarnaast € 20 per jaar. Dat regelen we via een Studiekringabonnement. Er worden verder geen extra kosten in rekening gebracht, behalve voor mogelijke excursies en activiteiten. Die worden in onderling overleg ondernomen en daar horen dan vaak ook aanvullende financiele afspraken bij.

Meer informatie vindt u in de flyer over Studiekringen die voor u klaar ligt in de bibliotheek of via de website www.studiekringen50plus.nl. Studiekring Dedemsvaart heeft een eigen site: https://seniordigitaal.nl/studiekringen/studiekring-dedemsvaart.Ook kunt u bellen: 0523 – 270 271 of mailen naar  .