Website voorlezen

Actueel

Resultaten 1 - 5 van 12
 • Studiekringen

  Studiekringen

  Gepubliceerd op: donderdag 29 juni 2017

  U wilt als 50-plusser breed actief blijven. U wilt na of naast uw actieve werk nieuwe mensen blijven ontmoeten. U wilt geestelijk actief blijven. Dan is een studiekring iets voor u. Er is een kring in Hardenberg en een in Dedemsvaart, waarbij u van harte welkom bent.

  Laat u niet afschrikken door het woord studie. In de praktijk gaat het om het met elkaar bespreken van zelf gekozen onderwerpen, van eigen ervaringen en eigen inzichten. De onderwerpen hebben vaak betrekking op de actualiteit, op eigen hobby’s en interesses, of opgedane kennis en ervaring, die je met een ander wilt delen. Zo blijven we samen op een plezierige manier op de hoogte van allerlei ontwikkelingen en zo “intellectueel actief” mogelijk.

   De kring bestaat uit een vaste groep van 10 tot 15 senioren, die volgens afspraak regelmatig bij elkaar komt. In een kringgesprek presenteren één of meer personen een zelf gekozen onderwerp dat zij eerst individueel hebben uitgediept.

  Voor de deelnemers brengt dit een verrijking in hun leven. Je stuit regelmatig op iets nieuws en je wordt uitgedaagd om met elkaar in gesprek te gaan en nieuwe gezichtspunten te ontdekken. Het is een plezierige verrassing om te ontdekken hoeveel kennis, ervaring en inzicht in iedere deelnemer verborgen ligt. En wat kan het prettig en verfrissend zijn om elkaar met respect voor ieder ander te bevragen en ideeën en gedachten met elkaar uit te wisselen. Zo ontmoet je elkaar en voer je interessante en uitdagende gesprekken.

   Voor deelnemers betekent dit heel veel. Wat zij daarover vertellen:

  • Voor mij betekent het mensen ontmoeten, ervaringen delen en iets nieuws ontdekken;
  • Belangstelling en interesse houden voor wat er in de maatschappij gebeurt. Zeker belangrijk als je alleen komt te staan;
  • Een verrijking, leerzaam, sociaal bezig zijn, andere meningen horen;
  • Onmisbaar voor zinvolle tijdsbesteding, voorkomt depressie en eenzaamheid;
  • De ontmoeting met anderen. Het bespreken van allerlei onderwerpen. Het bij de tijd blijven. Vriendschap en belangstelling voor elkaar. Deel blijven van een gemeenschap;
  • De studiekring is:
  • een structuur gevend element in het leven van ouderen;
  • houdt het hoofd jong;
  • bevredigt nieuwsgierigheid;
  • bevordert contacten, die soms uitgroeien tot vriendschap, minstens saamhorigheid;

  De Studiekring Dedemsvaart komt bij elkaar op woensdagmorgen om 10.00 uur, de Studiekring Hardenberg op donderdagmiddag om 14.00 uur. De bijeenkomsten vinden elke veertien dagen plaats en duren ongeveer twee uur.

  In de huidige kringen zijn nog een paar plaatsen vrij. Bij meer belangstelling starten we nieuwe studiekringen, mogelijk op andere dagdelen en/of andere plaatsen.

  Een deelnemer aan de studiekring is lid van de bibliotheek en betaalt daarnaast € 20 per jaar. Dat regelen we via een Studiekringabonnement. Er worden verder geen extra kosten in rekening gebracht, behalve voor mogelijke excursies en activiteiten. Die worden in onderling overleg ondernomen en daar horen dan vaak ook aanvullende financiele afspraken bij. 

  Meer informatie vindt u in de flyer over Studiekringen die voor u klaar ligt in de bibliotheek of via de website www.studiekringen50plus.nl. Studiekring Dedemsvaart heeft een eigen site: https://seniordigitaal.nl/studiekringen/studiekring-dedemsvaart.Ook kunt u bellen: 0523 – 270 271 of mailen naar  .

 • Certificaten uitgereikt aan deelnemers Klik en Tik Cursussen

  Certificaten uitgereikt aan deelnemers Klik en Tik Cursussen

  Gepubliceerd op: vrijdag 23 juni 2017

  Maandag 19 juni zijn er 17 certificaten Klik en Tik uitgereikt door Coby Klomp van Stichting de Stuw aan 10 deelnemers in Bibliotheek Hardenberg. De Klik en Tik cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten, waarin de deelnemers meer te weten komen over de digitale wereld. Een belangrijke bouwsteen is een driedelige online cursus op internet, waar iedereen in zijn eigen tempo mee aan de slag kan. Zowel in de bibliotheek als thuis. Het eerste onderdeel is basiskennis, het tweede gedeelte heet “het internet op”. Deel drie behandelt het onderwerp sociale media onder de noemer “Samen op het web”.

  Tijdens de bijeenkomsten staan twee dingen voorop. We willen het graag goed met elkaar hebben en er is dan ook genoeg gelegenheid voor een gesprek tussen de deelnemers, de vrijwilligers die kunnen bijspringen en vragen kunnen beantwoorden en een kopje koffie regelen. Maar bovenal willen we er allemaal van leren en dat hebben we gedaan! Soms door veel te oefenen, soms door een vraag te kunnen stellen en daar een bevredigend antwoord op te krijgen en soms door elkaar steun te geven en die ook te krijgen.

  Er waren drie deelnemers, die alle drie certificaten van de cursus behaalden, te weten mw. Van de Pol, mw. Veurink en mw. Waterink. De quiz die we speelden werd gewonnen door mw. Kruiter.

  In het najaar komt er weer een cursus Klik en Tik. U kunt zich al vast opgeven via de website www.bibliotheekhardenberg.nl of informatie inwinnen via , 0523-270271.

  Iets leren? We doen het samen!

 • De VoorleesExpress is op zoek naar nieuwe voorlezers!

  De VoorleesExpress is op zoek naar nieuwe voorlezers!

  Gepubliceerd op: vrijdag 19 mei 2017


  Bent u enthousiast over de VoorleesExpress en wilt u hier wel aan meewerken? Voor het nieuwe voorleesseizoen dat zal starten in september,  zoeken wij nieuwe voorlezers en coördinatoren. Uw hulp is van harte welkom!

  Voor meer informatie kunt u terecht op www.voorleesexpress.nl. Ook kunt u rechtstreeks uw belangstelling doorgeven op mailadres: .

  Wat doet de VoorleesExpress zoal: hieronder een prachtige film wat meer zegt dan woorden...

  Film VoorleesExpress

 • Vrijwillig(st)er gezocht voor bibliotheek Slagharen!

  Vrijwillig(st)er gezocht voor bibliotheek Slagharen!

  Gepubliceerd op: maandag 27 maart 2017

  Wij zijn op korte termijn op zoek naar een vrijwillig(st)er voor de bibliotheek in Slagharen.

 • Kom je ook gezellig aanhaken voor het goede doel?

  Kom je ook gezellig aanhaken voor het goede doel?

  Gepubliceerd op: maandag 09 januari 2017

  Haak je ook aan bij ons creatieve haakproject? Iedere laatste woensdag (bibliotheek Dedemsvaart, van 10.30 tot 12.30 uur) en vrijdag (bibliotheek Hardenberg, van 10.00 tot 12.00 uur), kan je vrijblijvend mee haken aan de grootste gehaakte deken van de wereld! We gaan een heleboel zogenaamde Granny Squares haken. Deze worden uiteindelijk aan elkaar gehaakt tot een deken van maar liefst vijf voetbalvelden, waarmee dit project in 2018 in het Guinness Book of Records hoopt te komen. Naderhand worden er weer kleinere dekens van gemaakt die worden verspreid over verschillende plekken in de wereld waar de mensen deze dekens hard nodig hebben. We hebben een oproep geplaatst voor wol en katoen garen, maar mocht je zelf wat willen meenemen dan is dat heel erg welkom! Kom gezellig aanhaken onder het genot van een kop koffie of thee én goed gezelschap in Bibliotheek Dedemsvaart of Hardenberg! Hieronder vind je de verschillende data per vestiging. Je bent van harte welkom!

  Overige data:

  Dedemsvaart (10.30 - 12.30 uur)
  22 februari
  29 maart
  26 april
  31 mei
  28 juni
  26 juli
  30 aug
  27 sept
  25 okt
  29 nov

  Hardenberg (10.00 - 12.00 uur)

  24 februari
  24 maart
  28 april
  26 mei
  30 juni
  28 juli
  25 aug
  29 sept
  27 okt
  24 nov
  29 dec